Kawan2

Tuesday, March 1, 2011

choc cake lagiiiiiii....TRIPLE CHOCOLATE CARAMEL CAKE

Salam..kwn2..aku ni cam biasa la.. pagi2 dok godek2 blog.. jalan2 cari2 recipe choc cake.. then gi ke blog hana's family...jumpe recipe ni...best wooo...nampak rumit... korang layan dulu menu dan gambo2 kek dia ye,... (hana..sy c&p recipe u ye)..

 



TRIPLE CHOCOLATE CARAMEL CAKE
resepi asal : rima@bisousatoi
cnp : yat@easybake
terjemahan : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan (1/2 recipe - 18cm)
  • 5 biji telur
  • 75g gula
  • 1/2 tbsp ovelete
  • 70g tepung gandum
  • 30g g serbuk koko
  • 40g cooking dark choc @ chocolate masakan - cincang
  • 50g marjerin@butter - cairkan
Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 170C
  • Cairkan butter dan masukkan coklat masakan dan kacau. sejukkan.
  • Pukul telur dan gula hingga kembang dan gebu
  • Masukkan skali ovelet.
  • Masukkan pula tepung, serbuk koko yang telah di ayak. dan kacau sebati menggunakan whisk.
  • Akhir sekali masukkan campuran butter+choc dan kacau sebati lagi.
  • Tuang ke dalam loyang (18cm) dan bakar 30min atau sehingga masak (hana bakar 45min). Sebelum keluarkan oven, cucuk kek untuk pastikan kek dah masak. Jika bersih tandanya dah masak.
  • Sejukkan kek. Sementara tunggu kek sejuk, boleh buat filling, syrup dan juga ganache
    Chocolate Ganache
Bahan-bahan
  • 250ml Fresh Cream/ double cream/ whipping cream Cara Penyediaan Kek



    • Belah tengah kek kepada dua bahagian. Gunakan pisau pemotong roti.
    • Sapu lapisan pertama dengan syrup caramel.Kemudian sapu pula dengan ganache lebih kurang 1cm tebal.Letak bahagian/lapisan kek kedua di atasnya.Sapukan ganache dan hiaskan ikut suka
  • 250g dark chocolate
  • 30g butter
  • - hana campur sedikit susu pekat supaya ganache tak terlalu pahit

Cara-cara
  • Cincang chocolate masakan dan masukkan ke dalam mangkuk.
  • Panaskan cream sekejap di atas api. Tak perlu sampai mendidih. Alihkan dari api dan tuang cream ke dalam mangkuk chocolate. Kacau sebati seminit dan masukkan pula butter. Kacau sebati hingga smooth.
  • Tutup dengan plastik wrap dan biarkan sejuk sekurang2nya 3 jam. Nak cepat masukkan ke dalam peti ais. (hana biarkan 1 jam jer kat luar sbb cuaca sini sejuk)
  • Keluarkan dan kacau sebentar kemudian sapukan ganache ke atas kek.
Caramel Syrup
Bahan-bahan
  • 50g gula
  • 25ml air (1)
  • 50ml air (2)
Cara-cara
  • Panaskan guna dengan air (1) sehingga gula menjadi caramel. Masukkan air (2) dan kacau hingga karamel cair. Matikan api dan sejukkan.

No comments: